ADVENT EN SOLIDARITEIT              

Wist je dat 1 Belg op 7 in armoede leeft?  Waarschijnlijk niet. Want maar liefst 1.700.000 Belgen doen er alles aan om hun problemen zo goed mogelijk te verbergen. Als het over armoede gaat, hebben we nog altijd heel wat vooroordelen: ze hebben het zelf gezocht, toch?; zijn liever lui dan moe?; en zijn het geen moeilijke tijden voor iedereen?

17-11-29 T0135-48xTegen Armoede’ gaat de uitdaging aan om die taboes te doorbreken. Een echtscheiding, gezondheidsproblemen, jobverlies… Armoede is geen keuze, maar een sneeuwbaleffect van oorzaken en gevolgen. Geen ver-van-ons-bed-show, maar een verhaal van mensen, vrienden en kennissen. Het kan morgen ook jou, je collega, een klasgenoot, buurvrouw of de winkelier om de hoek overkomen.

Maar samen kunnen we het verschil maken.  Want achter elke 1 op 7 staan er ook 6 die kunnen helpen.  Omdat we echt geloven dat we kunnen helpen, kiezen de 6 parochies van de pastorale eenheid H. Martha en Maria, dit jaar in het kader van de adventsactie, om “De NetZak” daadwerkelijk te ondersteunen.

De NetZak is een sociale kruidenier, die onderdak vindt in een zijvleugel van het Bethaniënhuis (Handelslei 167). Het project is een samenwerking tussen verschillende partners: gemeente & ocmw, het psychiatrisch centrum, Monnikenheide, de Landelijke Gilden (die lokale groenten- en fruittelers betrekken), enzovoort. De werking wordt gedragen door vrijwilligers. Die vormen een fijn en bont gezelschap van brug- en al wat langer gepensioneerden, mensen die nog deeltijds werken, huisvrouwen en -mannen, creatievelingen en harde werkers.

Een Sociale Kruidenier is een winkel. De klanten zijn mensen in armoede. Een objectieve toetsing op basis van duidelijke criteria bepaalt of iemand klant kan worden of niet. Klanten kiezen uit kwaliteitsvolle producten en betalen hiervoor. De betaalde prijs ligt steeds onder de marktprijs. Er wordt vraaggericht gewerkt: men bouwt het aanbod uit op basis van de vragen en noden. Het aanbod bestaat dus niet uit de (vervallen) overschotten van de voedingsindustrie. Mensen in armoede verdienen net als iedereen kwaliteit en keuzevrijheid.

De Sociale Kruidenier wil ook een ontmoetingsplaats zijn in het kader van armoedebestrijding. Door financieel zwakkeren uit hun isolement te halen en begrip te tonen voor hun problematiek vervult de Sociale Kruidenier een maatschappelijke rol.

De cijfers zijn hallucinant:  1 op 7 leeft in armoede; 1 op 7 haalt de meet niet.  Maar in Gods Rijk haalt ieder de meet.  De parochies van de PE willen concreet helpen en houden daartoe een inzamelactie ten voordele van de NetZak in de 6 parochiekerken (of op nog andere  plaatsen die per parochie kunnen doorgegeven worden) gedurende de hele adventsperiode.  Wat opvalt bij mensen in kansarmoede, is dat meestal eerst bezuinigd wordt op producten rond hygiëne en verzorging, niet onlogisch omdat voeding nog altijd op de eerste plaats komt. Daar willen we dus op inzetten: shampoo, douchegel of badschuim, deo voor mannen/vrouwen, badschuim (ook voor kinderen), bodylotion (ook voor kinderen), scheerzeep, aftershave, tandpasta (ook voor kinderen), handcrèmes, verzorgende crème voor gelaat, …

De NetZak zorgt ervoor dat jouw producten bij de juiste mensen terechtkomen. Deze actie wordt ook uitgebreid naar inwoners van Malle die aan de voorwaarden voldoen.  Laat je maar eens flink gaan en lever aan!

Wat ongetwijfeld voor inspiratie zorgt, bedenk eens: ik sta ’s morgens op (man of vrouw), ik ga naar de badkamer en wat gebruik ik daar??  Ik maak mijn kinderen klaar en wat gebruik ik daar voor hen??  Wij hopen goed gevulde, uitpuilende netzakken af te kunnen geven.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie