Parochienieuws

Week 3:            16 januari

EUCHARISTIEVIERINGEN

Tweede zondag door het jaar

SINT ANTONIUS

Zondag 20 januari

Feest van de Heilige Antonius Abt
11.00 u.:
Eucharistieviering
met medewerking van het Sint-Antoniuskoor

Mis voor de overledenen van het Sint-Antoniuskoor
Jaargetijde Louis Govers
Jaargetijde Julia Peers en Alfons De Feyter en kinderen
Aansluitend de verkoop van de offergaven
Lector: Imelda Van Bauwel

14.00 u.: doopviering

SINT – ELISABETH

Zondag 20 januari: 11.00 u. Communiedienst
Dinsdag 22 januari: 19.00 u. Eucharistieviering

SINT – MARTINUS

Zaterdag 19 januari: 18.00 u.: Eucharistieviering
Zondag 20 januari: 09.00 u.: Woord- en Communiedienst

SINT – LAURENTIUS MALLE

Zaterdag 19 januari: 18.00 u. Eucharistieviering
Zondag 20 januari: 09.00 u.  Eucharistieviering
Woensdag 23 januari: 19.00 u. Eucharistieviering

SINT – MARTINUS MALLE

Zaterdag 19 januari: 19.00 u. Communieviering
Zondag 20 januari: 09.00 u. Eucharistieviering
Donderdag 24 januari: 19.00 u. Eucharistieviering

SINT – PAULUS MALLE

Zaterdag 19 januari: 18.00 u. Communieviering
Zondag 20 januari: 11.00 u. Eucharistieviering

PAROCHIENIEUWS

SINT ANTONIUS

ONS VOORGEGAAN NAAR DE HEER

Op 29 december overleed Paul Daemen in het WZC De Dennen te Malle Paul was de weduwnaar van Elsa Van Leemput en is 91 jaar geworden. De plechtige uitvaartliturgie werd voor hem gehouden op 5 januari in onze kerk.

Anna De Prins, weduwe van Jan Van de Pol, overleed op 2 januari in Residentie Halmolen. Zij was 84 jaar. De plechtige uitvaartliturgie werd voor haar gehouden op 10 januari in onze kerk.

Namens onze parochiegemeenschap bieden we de familie van de overledenen onze oprechte christelijke deelneming aan.

WILLEN CHRISTELIJK HUWEN

Op 9 februari om 13.00 u. zal Frans Wouters het huwelijk van Hanne Govaerts en Ken Van Hout inzegenen. Alvast een hartelijke proficiat vanwege onze parochiegemeenschap.

VORMELINGEN

Op 19 januari gaan de vormelingen dieper in op de betekenis van “geroepen worden”. Tijdens een kloosterbezoek bij de trappistinnen in Brecht is er tijd om het eens aan de zusters te vragen.

FEEST HEILIGE ANTONIUS ABT

19-01-16 T0135-03x

De naamdag van onze patroonheilige valt op 17 januari. De eerstvolgende zondag, 20 januari vieren we dat met een plechtige eucharistie, met de medewerking van het Antoniuskoor. Na de mis worden de gaven die de gelovigen en de handelaars schonken per opbod verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar de noden van de parochie.

19-01-16 T0135d03x

KALENDER

KWB

nodigt jullie weer vriendelijk uit op een reeks kaartavonden, “slagen halen”, op vrijdagavonden:

11 en 25 januari, 8 en 22 februari, 8 en 22 maart en 5 april 2019 (prijsuitreiking).

Deze gezellige ontspanningsavonden gaan door in het Catarinahuis, Achterstraat, 70, te Sint-Antonius Zoersel telkens om 19.30 u. Wees tijdig aanwezig, op de eerste 2 avonden kan je inschrijven (15 euro voor de ganse reeks). Deuren open vanaf 19.00 u. De slagen gehaald op de 5 beste van de 7 avonden tellen voor het algemeen klassement. De mooie prijzen in natura worden de laatste avond door alle kaarters gekozen met een worstenbrood er bovenop. Schappelijke consumptieprijzen. Iedereen, jong en oud en zeker ook niet leden, vrienden en kennissen zijn van harte welkom!

Voor inlichtingen: Jan Pauwels tel. 03.383.38.83. Bekijk onze KWB site: www.kwbsintantonius.be.

CAECILIAKOOR

  • Morgen 17 januari geen enkele repetitie.
  • Op donderdag 24 januari repetitie in de pastorij om 19.30/20 u.

ALGEMENE INFO

NIETS

19-01-16 T0135c03x

Het kerkhof op een druilerige namiddag. Zo leeg hier plots? Alle struiken afgekapt tot een voet boven grond. Triestig. Ongezellig, zelfs volgens begraafplaatsnormen.

Waarom? Vraag aan gemeentewerker. Enkele dames zijn bang, schijnt het,  deze donkere dagen. Esthetiek of veiligheid, wat primeert?

Duidelijk waarvoor de overheid kiest.  Er is iets voor te zeggen. Stel je maar voor dat hier enig ongeoorloofds gebeurde. De media kookten over van verontwaardiging. Ze doen niet liever.

Maar evengoed. De desolate aanblik bedroeft de sensibele ziel.

Even herpakken. Ingetogen toer langs de graven. Eerst de eigen geliefden. Eikentakken sprokkelen. Eikels. Die vooral. Want als je je rug draait staat daar een eikje. Met een  wortel buiten proportie.

Op het volgende graf wat natte bladeren wegvegen. Gaat vlot op een gladde grafsteen.

Tussen witte keien behoorlijk lastig prullenwerk. Niet echt onaangenaam anders. Soort bidden. Je hebt het gevoel dat je nog iets voor hen doet. Al is het vooral voor jezelf. Als u een grafmens bent begrijpt u dat.

Verder. Monumentale graven, simpele graven, muurnissen en vierkante dals. Zoveel mensen die je gekend hebt. Graf per graf is veel gezegd maar het scheelt niet veel. Als er een foto bij staat en anders ook. Die eertijdse buurmensen weten wat doodgaan is. Als ze nog iets weten.

Wij, christenen, geloven dat wij straks voor eeuwig gelukkig zullen zijn bij de Vader. Dat zeggen we toch. Toen wij jong waren konden slechteriken in de hel terechtkomen. Die is afgeschaft. Of we horen er toch niets meer van. Er is veel kerks uit onze jeugd waar we niets meer van horen. De Absolute Waarheid gaat ook met haar tijd mee.

Eeuwig gelukkig. Het klinkt goed. Tot je erbij stilstaat. Dat is wel héél lang. Vervelend tot en met. Ook al ligt je verveeldrempel hoog. Eeuwig. Een zeer misbruikt woord. Andere godsdiensten hebben ook een eeuwigheid. Met andere vormen van geluk maar bij nader toezien even bizar.

Reïncarnatie. Opnieuw leven en nog en nog. Help. Of bij de Islam. Tweeënzeventig zeg. Je mag er niet aan denken.

Misschien is er gewoon  niets. Voor onze geboorte waren we niets. Is dat nu zo verschrikkelijk als we weer niets worden? In ieder geval beter dan de Eeuwige Verveling. Denken wij toch. Wij kunnen al veel denken maar we weten niets. Wij zijn immers nooit gestorven. Die denken dat ze het weten ook niet. We zullen zien. Is er wel iets te zien?

Met dit soort overwegingen geraak je niet verder. Hoewel. Een boeiende denkoefening.

Maar die zeer ongroene ontbladering van het kerkhof, dat is toch wel een klop. Een enkel lichtpuntje misschien? Laurier heeft ook een  eeuwig leven en schiet gemakkelijk terug uit. Deze lente al, wie weet? Troostende vooruitblik. Toch? TvV.

GOSPODI

Gospodi werd in 1982 opgericht door Herman Elegast (tenor) en Guido Cassiman (bariton). Samen met Jos Simal (bariton) en Paul Nieuwdorp (bas) begon hun ontdekkingsreis door de muziek van de Slavisch- Byzantijnse liturgie.
De beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de juiste interpretatie van de muziek brachten Gospodi in contact met slavisten, iconografen en de monnikengemeenschap van Chevetogne. De keuze voor een sobere en eenvoudige toonzetting draagt bij tot een subtiele samenzang en een sfeer van innerlijke verstilling. Het ensemble realiseerde verscheidene cd’s en verzorgde concerten in binnen- en buitenland.

zaterdag 19 januari om 20 uur
cultuurhuis de Bijl, Dorp 1-3, deelgemeente Zoersel
toegang: vvk 8 euro, kassa 10 euro
tickets reserveren
organisatie werkgroep de Bijl, T 03 2980 7 15, cultuur@zoersel.be

VICTOR VICTOR

bart stouten

bart stouten

Klara-stemmen Bart Stouten en Anne-Marie Segers brengen de gedichten waardoor de Spaans-Chileense kunstschilder Victor Ramírez zich liet inspireren voor zijn schilderijen. Gedichten van onder meer Benno Barnard, Monika Van Paemel, Dimitri Verhulst, Geertje De Ceuleneer, Paul Snoek, Eddy Van Vliet, en van de voorlezers/dichters zelf. Zij wisselen de poëzie af met interviewfragmenten van Ramírez en met essay-passages. Bart Stouten zal zich laten bijstaan door de dichter Frank De Vos. De Vos is begeesterd door taal, schrijft proza en poëzie. Van hem verschenen reeds vier dichtbundels. Deze poëtische lezing vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling van Ramírez. Tijdens de opening op 4 januari stellen we een retrospectieve kunst- en dichtbundel met werk van Ramírez voor.

donderdag 24 januari om 20 uur
cultuurhuis de Bijl, Dorp 1-3, deelgemeente Zoersel
toegang:  5 euro (drankje inbegrepen)
organisatie werkgroep de Bijl, T 03 2980 7 15, cultuur@zoersel.be

WERKINGSFONDS PASTORALE EENHEID
HEILIGE MARTHA EN MARIA,
MALLE-ZOERSEL
Uw bijdrage  is steeds van harte welkom.
IBAN: BE06 7360 1051 0622
BIC: KREDBEBB

Reacties zijn gesloten.